Cum folosim microplantele?

Mulți dintre cei interesați de o viață sănătoasă și de o nutriție corectă încă nu folosesc microplantele.

Microplantele se consumă ca atare și sunt incluse de nutriționiști în categoria SUPERALIMENT, datorită conținutului ridicat de substanțe benefice (minerale, vitamine, etc.).

Ce trebuie să știi despre microplante?

Au mult mai mulți nutrienți decât părțile comestibile ale plantelor mature.

Au aromă și gust mult mai intens decât plantele mature.

Acestea pot face parte din categoria legumelor, ierburilor aromatice sau sunt alte plante comestibile folosite fie pentru proprietățile lor benefice (de exemplu iarba de grâu sau lucerna), fie pentru decor (trifolio sau diverse flori comestibile).

Microplantele nu sunt germeni

Microplantele sunt crescute pe substrat, fără pământ, iar  plantele se dezvoltă normal, în aer și la lumină, cu risc de contaminare zero.

Germenii sunt crescuți în condiții de umiditate extremă, la întuneric și căldură, pentru a stimula o germinare forțată, rapidă. Semințele sunt puse laolaltă în recipiente închise și nu au spațiu să se dezvolte corespunzător. Atunci când sunt trimiși la consum, după 48 de ore, germenii se prezintă ca o masă amorfă de rădăcini albicioase, tulpini și frunzulițe palide, nedezvoltate.

Datorită condițiilor de creștere – întuneric, umiditate și temperatură ridicate – germenii prezintă riscul contaminării cu bacterii periculoase! Acest pericol este inexistent în cazul microplantelor.

Microplantele (sau vlăstarii, sau microgreens) sunt plantate individual

Creșterea se realizează în condiții de lumină intense si controlata, umiditate scăzută și o bună aerisire. Chiar daca densitatea la semanat este mare, plantutele au posibilitatea să se dezvolte optim. Majoritatea speciilor au nevoie de 1-2 săptămâni ca să crească. Recoltarea se face după ce primele frunze(cotiledoanele) s-au dezvoltat complet. Se taie și se consumă doar partea de deasupra substratului – tulpina și frunzele.

Conceptul de microplante sau „microgreens“

Aşa cum sunt cunoscute de specialişti, a apărut în prin anii ’80 în SUA, în bucătăriile unor maeștri bucătari îndrăzneți, dar abia după 1990 a început o producție mai consistentă și răspândirea acestora în restaurante din întreaga lume.

Nu congela microplantele

Microplantele au o structură celulară fină și delicată. Prin congelare celula se sparge. Unele vitamine și minerale se vor păstra, dar multe altele, care sunt specifice unei plante vii, se vor pierde. În plus, textura lor va fi compromisă. După decongelare nu vor mai avea nici aspectul apetisant cu care ești obișnuit, nici consistența suculentă dată de textură.

Este foarte important de știut că microplantele nu trebuie preparate termic, iar în farfurie se așează peste alimentele gătite, însă atunci când preparatul are sub 40 grade Celsius.

× WhatsApp